A legjobb enneagram könyvek

Enneagram könyvajánló

(függetlenül attól, mennyi tudásod van már a témában!)

Az Enneagram az egyik leghatékonyabb személyiség tipizáló rendszer, amely rengeteget tud segíteni az önmagad és mások megismerésében. Ha fogalmad sincs arról, hogy az Enneagram miről szól és hogyan működik, akkor olvasd el a cikkem Mi is az Enneagram, ami egy rövid áttekintést ad a rendszerről.

Ha már valamennyit tudsz az Enneagramról, akkor valószínűleg nagyon kíváncsi vagy arra, hogy mit lehet vele kezdeni, hogyan lehet elmélyíteni és pontosítani a tudásodat. Gyakran kérdezik tőlem “hogyan tanulhatnék még többet az Enneagram rendszeréről?” Amikor pedig azt válaszolom, hogy “Olvass az Enneagramról, beszélgess valakivel az Enneagramról, tanulj az Enneagramról!”, azonnal jön a következő kérdés: “Jó, jó, de annyi könyv jelent meg, mégis mivel kezdjem? Mit olvassak?” Ezért most a teljesség igénye nélkül, összeállítottam egy “Best of Enneagram” ajánlót, azokról a könyvekről, melyek itthon is megjelentek.

Russ Hudson – Don Richard Riso: Az enneagram bölcsessége – Útmutató a kilenc személyiségtípus lelki és szellemi fejlődéséhez

A könyvet én úgy hívom, hogy “Az Enneagram bibilája”. Messzemenően az egyik leghasznosabb könyv a témában azoknak, akik az Enneagram rendszerén túl, a mélyebb lelki (pszichológiai) és szellemi aspektusokra is kíváncsiak. Legfőképpen azoknak ajánlom, akik mélyebben tanulmányozni szeretnék ezt a rendszert.

Russ Hudson – Don Richard Riso: Személyiségtípusok

A könyv szerzői ezúttal minden eddiginél pontosabban és részletesebben feltárják a különböző típusok fejlődési szintjeit. Leírják, hogy milyen út vezető az egészségtelen állapottól, az átlagos állapoton át egészen az egészséges, kiteljesdett élethez. Leírják a nagyon új felismerésüket a személyiségtípusok alapdinamikájáról és bemutatják a hozzájuk kapcsolódó fejlődési szinteket. Részletesen kifejtik a gyermekkori minták jelentőségét, és azok hogyan járultak hozzá az egyes karakterek kialakulásához. Ez egy alapvető kézikönyv mindazoknak – terapeutáknak, oktatóknak, üzleti tanácsadóknak, trénereknek – akik hatékonyabbá kívánják tenni munkájukat.

Eli Jaxon Bear: Lelki Típusod – Lelki Titkaid (Enneagram – az önismeret szolgálatában)

A könyv mára igazi ritkaságnak számít. Néhány antikváriumban esetleg még fellelhető. Az első Enneagram könyvek közütt jelent meg. Röviden, frappánsan ír a különböző karakterekről. Külön fejezet szól az úgynevezett kikristályosodás élményről, melyről nagyon kevés helyen lehet hallani vagy olvasni. Aki keres, az talál alapon, arra bíztatlak, próbálj szerezni belőle magadnak egy példányt!

Eli Jaxon Bear: A megszabadulás enneagramja – A fixációtól a szabadságig

Ez a könyv is, az előzőhöz hasonlóan nagy népszerűségnek örvend. A megközelítés hasonló, de mégis találunk benne sok más érdekes, hasznos információt a különböző típusokról és a karakterünk működéséről. Kifejezetten foglalkozik a düh, a félelem és a kisebbrendűségi érzéssel, és ezek az ismétlődő mechanizmusaival.

Richard Rohr; Andreas Ebert:  Enneagramm – A lélek kilenc arca

Ez a kötet az 1989-ben Németországban megjelent mű bővített és átdolgozott kiadása. Alapos és élvezetes stílusban beszél a kilenc személyiségtípusról, melyeket a lelkünk „arcainak” hívja. Rámutat a karakterek gyermekkori gyökereire, kialakulásuk és működésük mechanizmusára. Ugyanakkor a kibontakozás útját is ismerteti. A fókuszt arra hegyezi ki, hogy az Enneagramm nem valamiféle dogmatikus tanítás, hanem egy precíz eszköz az önmegismerés, a személyiségfejlesztés, a spirituális átalakulás útján.

Helen Palmer: Enneagram a szerelemben és a munkában – Értsd meg bensőséges és munkakapcsolataidat!

Helen Palmer klasszikusnak számító műve a kilenc személyiség típus működését elsősorban a párkapcsolatokon és a munkahelyi viszonyokon keresztül mutatja be. Részletesen analizálja a lehetséges párosítások kapcsolati dinamikáját. Az írónő komoly tudással rendelkezik az Enneagram területén, a kötet sok év gyakorlati munkásságából leszűrt tapasztalatokat mutatja be.

David N. Daniels, Virginia Price: Az enneagram esszenciája

Ebben a könyvben David Daniels, a pszichiátria klinikai professzora és Virginia Price tanácsadó pszichológus egy tudományosan kifejlesztett enneagramtesztet kínál, amelyet a jelenleg létező legjobbként és legmegbízhatóbbként tart számon a nemzetközi szakvélemény. A könyv egyik legnagyobb érdeme az a személyes gyakorlatsor, amely az egyes karakterek jellegzetes nehézségeinek a felismerését és a továbblépés módjait írja le.

Ian Morgan Cron és Suzanne Stabile: Úton önmagunkhoz

Ez a könyv könnyen olvasható és emészthető, friss, rendkívül releváns. Ha szeretnéd a barátaiddal is megismertetni az Enneagramot, akkor ez a könyv egy tökéletes ajándék lehet. Sok életszerű történtet, humor és példa van benne. A rendszer egyszerű és gyakorlati megközelítése, pedig gazdagítja az olvasás élményét.

Ezen kívül még van néhány könyv, mely az évek során megjelnt itthon. Létezik olyan is, amit már nem lehet sajnos kapni, úgy mint a Renee Baron · Elizabeth Wagele könyvei: Játékos Enneagram, Én a te típusod vagyok, te az enyém? és a Gyermeknevelés Enneagramja c. könyvek. Ezek a kötetek vicces, egyszerű és életszerű megközelítéssel mutatják be az egyes karaktereket a hétköznapokban.

Ugyanígy ritkaságnak számít már Nicolas C. Demetry-E.L. Clonts: Egyetemes küldetés c. alkotása. Ez a könyv főleg szellemi szempontból közelíti meg az Enneagramot. A szerzők vallják, hogy mindegyik vallás az egyetemességre törekszik és lennie kell valamilyen közösen elfogadható nézőpontnak. A megoldás egyik lehetséges kulcsa Jézus életének és tanainak tanulmányozásában rejlik. Igyekeztek a vallást, az egyéni spirituális megéléseket és a modern pszichológiát szintézisbe hozni, hozzá társítva Jézus életét és az Enneagram rendszerét.

Ennyi könyv már bőven elég, ahhoz, hogy el tudj mélyülni az Enneagram bölcsességében. Ha pedig már ezeket is elolvastad, akkor még sokkal több könyvet találsz angol nyelven.  Egy utolsó gondolat, hogy ahhoz, hogy élővé váljon benned az Enneagram tudása, éltetned kell magadban, gyakorolni, beszélgetni olyanokkal, akik már jártasak benne, hogy a tévedések, félretipizálások a helyükre kerüljenek.

Ha pedig nem olvasni szeretnél róla, hanem élőben másokkal együtt játékosan tanulni, jelentkezz az Enneagram alaptanfolyamomra!

Szeretettel várlak!