Enneagram a párkapcsolatban

Nagyon sokféleképpen tudjuk kimutatni a szeretet a partnerünk felé, egy piknikkel egybekötött kirándulástól kezdve a szoros ölelésen át, szerelmes levelek írásáig. Néha a másik fél nem mindig érzi azt a szeretetet, amit mi ki szeretnénk mutatni felé. Ez főleg azért lehetséges, mert különböző módon adjuk és fogadjuk be a szeretetet. Szóval, honnan tudhatjuk, hogy partnerünk a szándékainknak megfelelően fogadja-e a szerelmet?

Lehet, hogy hallottál már az öt szeretet nyelvről, amely az embereket öt különböző csoportba osztja attól függően, hogy ki milyen módon érzi, hogy szeretve van. A szeretet kifejezésének az öt módja a következő: bátorító szavak, fizikai érintés, ajándékozás, minőségi idő és a szívességek. A partnered szeretet nyelvének ismerete azonban nem az egyetlen módja annak, hogy a legjobban szeresd őt. ー Az együttérzésünket is ajándékozhatjuk neki, az ő Enneagram karakterének fényében.

Az Enneagram kilenc különböző embertípust különböztet meg, azaz karaktert, és mind a kilencnek megvannak a maga félelmei, motivációi és megoldási stratégiái. Ezek általában gyermekkorból fakadnak. A partnerünk ezen aspektusainak ismeretében könnyebb lesz megfelelően adni a szeretetet úgy, hogy az tényleg eljusson hozzá. Az Enneagram egy önismereti út nem csak önmagunk, hanem társunk felé is.

Ahhoz, hogy többet megtudj magadról vagy a partneredről olvasd el a cikket a karakterek rövid leírásáról vagy töltsd le az ingyenes anyagot a www.enneagram-tanfolyam.hu oldalról.  A legjobb viszont, ha elvégzel egy alaptanfolyamot és ott minden bizonytalanságra és kérdésre fény derül!

Egyes Karakter – A reformer

Alapvető félelme, hogy hibás, gonosz, korrupt, és alapvető vágya jót cselekedni. Törekszik az integritás és az egyensúly elérése. Ha a társad ebbe a típusba tartozik, akkor íly módon fejezd ki felé a szerelmedet.

 • Mondd meg nekik, hogy érdemi változást hozott az életedbe vagy valaki más életét jobbá tette. Ez a típus folyton jót akarnak tenni és javítani a problémákon, ugyanakkor nagy önkritikával van maga felé. Ha elmondod neki, hogy jó munkát végezett, és segített valakinek, attól jobban fogja érezni magát.
 • Javasold neki, hogy vegyen részt különböző közösségi tevékenységekbe. Az Egyes karakter úgy véli, hogy küldetése másokon segíteni, és ezt gyakorlati módon szeretné végrehajtani. Ha aktívan részt veszel vele ebben, kifejezed, hogy törődsz vele és az általa képviselt értékekkel.
 • Ismerd el, ha valamit tesz érted. Annak érdekében, hogy ez a típus megbecsültnek és jónak érezze magát, külön ki kell mutatni a hálát azért, hogy ő erőfeszítést tett érted, vagy ajándékot vásárolt, valamit megjavított, stb.
 • Ne kritizáld, ha hibázik. Hidd el, előbb észrevette, mint te.

Ha odafigyelsz ezekre az apróságokra, akkor az Egyes partnered boldog lesz és azt érzi majd, hogy valóban nagyra értékeled erőfeszítéseit.

Kettes karakter –  A Segítő

Attól félnek, hogy nemkívánatos vagy nem szeretik őt, ezért mindent megtesz, hogy érezze, szükség van rá. Könnyen kifejezi az érzéseit mások felé, és szívesen segít az embereknek. Ahhoz, hogy a Kettes karaktert jól szeresd, a következőket teheted:

 • Támogasd őt abban, hogy átérezze a saját szükségleteit is, és hagyd, hogy azokat kielégítse, segíts neki ebben. Biztosítsd arról, hogy az ő igényei ugyanolyan fontosak, mint másé.
 • Engedd meg, hogy segítsen neked és utána légy hálás érte. Ez a karakter valóban hasznosnak akarja érezni magát, nélkülözhetetlen szeretőnek vagy barátra. Amikor felajánlja a segítségét, fogadd el. Utána köszönd meg neki, mivel fontos számára a megbecsülés.
 • Emlékeztesd arra, mennyire fontos a támogatása és az együttérzése. Legyen őszinte és konkrét, amit mondasz. Azt is tedd hozzá, hogy pontosan mivel járult hozzá ahhoz, hogy szebb legyen az életed.

Ha így teszel, a Kettes karakter társad a mennyországban érzi majd magát.

Hármas karakter –  Az Eredményes 

Ő alapvetően fél ttól, hogy értéktelen és arra vágyik, hogy sikeresnek, eredményesnek és értékesnek érezze magát. Megerősítéseket, megkülönböztetett bánásmódot, mások figyelmét, és csodálatát akarja elérni. Nagyon jól motivál másokat. Ha Hármas karakter a társad, akkor figyelj az alábbiakra:

 • Erősítsd meg abban, hogy tehetséges és már eddig is nagyon szép eredményeket ért el. Értékelj valamit, amit tett érted, és fejezd ki csodálatodat ezért. Ha igaz, mondd neki, hogy büszke vagy rá!
 • Emlékeztesd arra, hogy értékes függetlenül attól, amit tesz vagy attól, hogy milyen eredményei vannak. Ha kudarcot vall, akkor ne hagyd elveszni a negatív érzésekbe, segíts neki új célokat találni.

Ha esetleg aggódik amiatt, hogyan látják őt mások, akkor hívd fel a figyelmét arra, hogy a környezete is értékeli az eredményeit.

 • Vegyél nekik valamit, ami segíti őt abban, hogy megvalósítsa álmait. Legyen szó akár kicsi vagy nagy dologról. Értékeli, ha olyan ajándékot kap, amivel támogatod a sikerérzését.

A Hármas partnered nagyon hálás lesz, ha így fejezed ki felé a szeretetedet.

Négyes karakter – Az Individualista

Érzékeny, kreatív és gyakran művészi hajlammal bír. Fontos, hogy kifejezze mély érzéseit és másokat is erre bíztat. Szívesen inspirálja a környezetét is alkotásra. Őszintén mesél belső világáról, és ezzel másoknak is segít abban, hogy közelebb kerüljenek saját érzéseikhez.

Ahhoz, hogy jól szeresd a Négyes típusú partnered, figyelj ezekre:

 • Emlékeztesd arra, hogy milyen sajátos, egyedi minőséggel bír és, hogy te ezt mennyire értékeled benne. A Négyes társad egyedülállónak tartja magát, pozitív és negatív módon egyaránt. Hajlamos attól tartani, hogy mások nem fogják megérteni és szeretni őt azért, aki. Mutasd ki neki, hogy azokat a tulajdonságait is szereted, melyeket ő elrejt mások elől.
 • Éreztesd vele, hogy bátran kimutathatja érzéseit és indulatait, és te akkor is elfogadod őt.
 • Támogasd őt abban, hogy mutassa ki a benne levő kreativitást, alkosson valamit a környezete számára. Ha ez megvan, akkor dícsérd meg!

A Négyes társad észreveszi az erőfeszítéseidet és megtáltosodik majd melletted.

Ötös karakter – A Kutató

Ez a típus attól fél, hogy nem érzi kompetensnek magát. Megértést és tudást keres, különösen azért, hogy biztonságban érezze magát. Ha Ötös a párod, akkor így lehet őt jól szeretni:

 • Ez a típus mindig tudni akarja, hogy a dolgok miért működnek úgy, ahogyan. Beszélgess vele arról, ami őt érdekli, segíts neki az információ gyűjtésben.
 • Támogasd abban, hogy kompetensnek érezze magát. Amikor a partnered megosztja veled a kételyeit saját magával szemben, emlékeztesd arra, hogy milyen nagy tudás birtokában van már, és sokkal többre képes, mint azt gondolná.
 • Vásárolj neki egy könyvet, vagy tölts vele minőségi időt egy múzeumban vagy kiállításon. Esetleg vegyél neki egy ismeretterjesztő könyvet, vagy menj el vele egy tanulmányi útra!

Az Ötös partnered biztosan visszajelzi majd, mennyire jól esik neki a figyelmed.

Hatos karakter – A Lojalista

Ez a karakter fél attól, hogy támogatás vagy útmutatás nélkül marad és biztonságra vágyik. Megnyugtatást akar és leküzdeni a szorongást. Ahhoz, hogy a biztonságot megtalája, próbál alkalmazkodni másokhoz. Ezt a karaktert így lehet szeretni:

 • Légy hűséges hozzá és következetesen erősítsd meg abban, hogy szereted őt és fontos ember az életedben. Amikor hozzád fordul tanácsért, figyelj rá és adj neki empátiát és megértést!
 • Erősítsd abban, hogy biztonságban érezheti magát a környezetedben. A Hatos típus bizonytalan és szorongó is lehet, és általában szövetségesekre és szabályokra támaszkodik. Annak érdekében, hogy szeretettnek érezze magát, emlékeztesd arra, hogy támogatod őt bármi is történik.
 • Tölts el minőségi időt vele, mert ezzel segítesz neki lazítani és kifejezed azt, hogy hűséges barát van. Mutasd ki neki, hogy fontos számodra, és támogatod az igényeit.

Ha így szereted a Hatos partneredet, akkor ő igaz, megbízható és lojális társad lesz.

Hetes karakter – A Rajongó

Ez a karakter fél a nélkülözéstől, a fájdalomtól és a szenvedéstől; folyamatosan arra törekszik, hogy kielégítse az igényeit és sok izgalmas dolgot megtapasztaljon az életben. Szabad akar lenni, rengeteg pozitív élményt akar átélni csak, hogy ne kelljen fájdalmat éreznie. Ahhoz, hogy a Hetes szeretve érezze magát, a következőket teheted:

 • Áramolj együtt vele spontán módon és vegyél részt vele az izgalmas megélésekben. Ezt a típust a várakozás és az új ötletek izgalomba hozzák. Erősítsd őt a türelemben, de próbáld nem lehűteni az izgalmát
 • Bíztasd, hogy élje meg a tehetségét és azt kemény munkával kamatoztassa. Mivel ez a típus viszonylag gyorsan és egyszerűen belekezd új hobbiba, és aztán a kiteljesedés előtt hagyja abba, nem annyira büszke erre a tulajdonságára. Támogasd őt a kitartásban, de fogadd el, ha mégis úgy dönt, hogy megszakít egy folyamatot.
 • Vásároljon neki olyan dolgokat, melyekkel támogatod a szenvedélyét vagy hobbiját. Ha például elkezd festeni, vásárolj neki néhány vásznat. Ha szereti a hullámvasutat, menj el vele vidámparkba.

Ha így szereted a Hetest, akkor a párod életszeretete átragad rád is és a környezetetekre is.

Nyolcas karakter –  A Kihívó 

Attól tart, hogy mások ártanak neki vagy kontrollálják az életét, és arra vágyik, hogy megvédje magát és a hozzá közel állókat. Fontos számára, hogy ura legyen a helyzetnek, igazi vezető személysiég, erős és határozott véleménye van. Akkor bánsz jól a Nyolcas karakterrel, ha:

 • Hagyod, hogy nála legyen a döntési jog, és nem irányítod őt. Ha javaslatot is teszel neki, mindenképp tartsd tiszteletben önállóságát és azt, hogy nem szereti, ha „megmondják nekik”, mit csináljon. Fejezd ki azt, hogy szükséged van rá és az ő erejére.
 • Adj neki még több figyelmet és szeretetet, ha kiszolgáltatott helyzetben van. Számára ez mindenképp kényelmetlen, a sebezhetőséget nem szívesen vállalja fel, csak a hozzá nagyon közelállóknak mutatja meg azt. Az élet azonban tele van olyan helyzetekkel, amelyekben kiszolgáltatottak vagyunk. Az ilyen szituációkban, különösképp légy gyengéd vele, beszélgessetek, és hagyj neki teret és időt, hogy újra erőre kapjon.
 • Bátorítsd őt arra, hogy otthon töltekezzen, pihenjen és csinálja azt, amit szeret.

Meglátod, a Nyolcas partnered boldog lesz, ha így bánsz vele és figyelsz rá.

Kilences Karakter – A Béketeremtő

Ez a típus belső stabilitást és békét szeretne minden áron. Ennek érdekében harmóniát akar teremteni, alkalmazkodik és elkerüli a konfliktusokat. Ahhoz, hogy ez a karakter szeretve érezze magát, a következőket tedd:

 • Bátorítsd őt arra, hogy érvényesítse saját érdekeit, ugyanakkor ne érezze rosszul magát azért, mert ő ezzel küzd. Ez a karakter tart bárminemű feszültségtől, és ezért inkább “együtt megy az áramlással”. Sajnos sokszor saját magát háttérbe szorítja, nem áll ki magáért és a meggyőződéseiért. Támogasd abban, hogy fontos a véleménye, érzései és az igényei.
 • Emlékeztesd arra, hogy támogatod őt konfliktusok közepette is akár. Bár ez a karakter a megingathatatlan béke állapotában szeretne lenni, ez sajnos nem lehetséges, mert az élet része a konfliktus. Amikor ez a típus megpróbál „kimenekülni” a nehéz helyezetkből, állj mellé, és segítsd át a nehézségen. Emlékezteds, hogy a siker által nő az önbizalma és kulcsokat kap problémái megoldásához.
 • Öleld meg, ha észreveszed, hogy szorong vagy rátörnek a félelmek. Tudatosítsd benne, hogy ez az állapot elmúlik. Ez a karakter kifejezetten kedveli a praktikus megoldásokat.
 • Ha teheted, ajándékozz neki valamilyen kikapcslódást, wellness pihenést vagy nyaralást. A Kilences imád és tud is lazítani.

Itt csak néhány tippet találsz azzal kapcsolatban, hogy a különböző karakterek minek örülnek, ha párkapcsolatról vagy barátságról van szó. Ezen kívül még sok zseniális és eredeti ötlet van. Ha felismerted a párod karakterét, akkor semmi nem szabhat korlátot a fantáziádnak.

Írd meg az ötleteidet, hadd inspirálódjon más is belőlük!