Az EXATLON Enneagramja

Minden héten nagy izgalommal követjük a Kihívók és a Bajnokok csatáját. Már biztos vannak kedvenceink, akiket különös figyelemmel kísérünk, és persze olyan játékosok is szerepelnek, akik nem annyira szimpatikusak számunkra. Az Exatlon az a játék, ami összehozza a családot, hiszen minden korosztálynak izgalmas lehet. Kit a sportteljesítmény, kit pedig az emberi viszonyok, a konfliktusok és a csoportdinamika ragad meg.

Sokan kérdezik tőlem, hogy vajon milyen karakterek az Exatlon szereplői. Ez nagyon jó kérdés, de az Enneagram egy olyan rendszer, melyet mi magunk kell, hogy felfedezzünk, ezért nem is árulnám el a szereplők típusát. Izgalmas dolog meglátni valakiben a 2-es, 9-es vonásokat, arról nem is beszélve, hogy ugye nem a viselkedést nézzük ilyenkor, hanem a belső, zsigeri motivációkat: például félelemből fakadhat egy menekülés, de ugyanúgy egy támadás is.

Az Enneagram folyamatokkal és minőségekkel is foglalkozik, ezért inkább azt ragadnám meg ebben a cikkben, hogyan nyilvánulnak meg a különböző karakterek legjellemzőbb minőségei ebben a játékban.

1-es karakter: precizitás, pontosság, gyakorlatiasság, fegyelmezettség

A felkészülés során nagyon fontos a kitartás és a pontos munka, a lelkiismeretes ráhangolódás a kis és nagy feladatokra egyaránt. Ha ez nincs meg, akkor csökken a teljesítmény, veszélybe kerül a villa megnyerése, az élmény megszerzése de akár maga a játék lehetősége is. Ha ezt valaki viszont túlzásba viszi, akkor ez a minőség megjelenik, mint kritikai érzék, túl magas elvárások másokkal szemben és félelem a hibázástól. Az Exatlon játék során lényeges a céltudatosság és a kristálytiszta akarat, ugyanakkor a fairplay is.

2-es karakter: segítőkészség, empátia, gondoskodás, érzelmi támogatás

Vajon mennyire fontos a segítőkészség és az empátia ebben a játékban? A cél maga a győzelem: előbb a csapat és utána jöhet az egyéni győzelem. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy egy hajóban evezünk és, ha valamelyik csapatjátékos lesérül, akkor a többiek támogatása tudja tartani benne a lelket. A jó csapat arról ismerszik meg, hogy a csapattársak szeretik egymást és meghallgatják egymást. Ha viszont ez a Kettes minőség túl sok, akkor megjelennek a tolakodó, indiszkrét kérdések, bizalmaskodás és a manipuláció. Bármennyire is a verseny van az Exatlon középpontjában, mégis emberek versenyeznek, akiknek akadnak nehézségeik, hiányzik nekik az otthonuk, elfáradnak és szükségük van támogatásra. Arra a támogatásra, melyet a Kettes minőség tud megadni.

3-as karakter: magabiztosság, dinamizmus, versengés, sikerorientáltság

igen, merj nagyon álmodni, ne add fel és mindig tartsd szem előtt a sikert. Ez a Hármas minősége, melyre nagy szükség van ebben a játékban. A győzelem a fontos, a maximalizmus és az eredmények. Sajnos viszont mit sem érnek az eredmények, ha legbelül üresség van és értéktelenség. A Hármas minőség ezt a sikert hozza el a játékba, de legfőképpen az egyéni sikert. Sokszor ő jeleníti meg a legjobb megoldásokat és a lelkesedést is. Ez a küzdeni és nyerni akarás jelenik meg leginkább a párbajoknál.

4-es karakter: kreativitás, érzékenység, intuíciós készség, introvertáltság

Mikor jelennek meg ezek a minőségek az Exatlonban, hiszen látszólag mindez nagyon távol áll ettől a műfajtól. Például akkor, amikor a játékosok kreatívan találnak megoldásokat arra, hogyan gyakorolhatják az ügyességi játékokat, amikor elvonulnak és bensőséges beszélgetéseket folytatnak, vagy amikor elragadják őket a mély érzelmek. Sokszor láthattuk azt is a játék során, hogy néha a sorozatos kudarcok után, a csapat csendes, visszafogott, befelé fordul és újragondolja önmagát. Mindez a Négyes minőségének megjelenése a játékban. Ha ez esetleg túlzásba esne, akkor már figyelni kell a túlzott érzelgősségre, melankólia megjelenésére, esetleg a depresszióra, de úgy gondolom, ezek a negatív minőségek nem jelennek meg ebben a műfajban.

5-ös karakter: éleslátás, jó ítélőképesség, racionalitás, előrelátás

Az Exatlonban szükség van mindezekre: amikor a játékosok eldöntik, hogy ki-kit hív ki párbajra, akkor a jó ítélőképességüket használják. Ugyankkor racionáisan döntenek, amikor látják, hogy egyik csapattársuk elfáradt vagy sérült, és pihentetik, nem küldik játékban. Az Ötös karakterhez tartozik az is, hogy valaki valaminek a specialistája lesz. Ugyanezt látjuk az Exatlonban is, hiszen van, akinek kifejezetten jól megy egy-egy ügyességi játék illetve a vizes vagy saras pályák. Ilyenkor a csapat meghozza azt a megfontolt és előrelátó döntést, hogy „a specialistát” küldik versenybe.

6-os karakter: alkalmazkodás, megbízhatóság, hűség, csapatjáték

Nem kérdés, hogy mikor van szükség ezekre a minőségekre. Az Exatlonban folyamatosan alkalmazkodni kell a mindig változó körülményekhez: villa vagy faház, süt a nap vagy esik az eső, nappal vagy éjszaka van a verseny, vizes vagy saras a pálya. Ugyanakkor a megbízhatóság is megjelenik. Mennyire tud a csapat számítani egy-egy versenyzőre, mennyire megbízhatóan hozza a pontokat vagy hullámzó a teljesítménye. Ha valaki a Hatos minőséget túlzásba viszi, akkor megjelenhet a túlzott vágy a biztonságra, a félelem a kihívásoktól és a bizonytalanság. Szerencsére az Exatlon nem ad sok időt arra, hogy a bizonytalanság miatt valaki beleragdajon a döntésképtelenségbe. Minden eltántorító körülmény ellenére ki kell lépni a komfortzónából és bátran szembeszállni az ellenfél játékosaival.

7-es karakter: poztivitás, optimizmus, spontaneitás, öröm

Milyen jó ezeket a minőségeket is látni néha-néha. Leginkább akkor jelennek meg, amikor a játékosok élményt nyernek vagy amikor már nagyon elfáradtak, beleuntak az estékbe és elkezdik szórakoztatni saját magukkal mindenféle énekes, táncos mulatságokkal. Ugyanez jelenik meg, amikor önfeledten ugrálnak bele a medencébe, viccelődnek egymással és örülnek az életnek. A humor itt nagy szerepet játszik, arról nem beszélve, hogy maga az Exatlon egy igazi, nagy kaland.

8-as karakter: határozottság, önállóság, magabiztosság, erő

Azt mondja az Enneagram, hogy a jó vezető birtokolja a Nyolcas minőségeket. Ezért fontos az Exatlonba, hogy a csapat válasszon magának egy vezetőt, akit követhetnek. Ugyanakkor fontos, hogy mindenki saját maga vezetőjévé is válljon. A Nyolcas karaktert a kitartás, az erő jellemzi. Itt nem csak a külső erőről, hanem a belső erőről is szó van: jelen lenni a legnehezebb pillanatokban, nem feladni és ha valaki elgyengül, akkor teljes mellszéllésseggel támogatni és bátorítani őt. Ez a Nyolcas minsőg az Exatlonban.

9-es karakter: nyitottság, elfogadás, béke, érzelmi biztonság

A Kilences minőség az Exatlonban akkor jelenik meg, amikor megérkeznek a játékosok a villába, hátradőlnek, finomakat esznek és lazulnak. Ugyanez a minőség jelentkezik akkor is, amikor két vagy több játékos között konfliktus van és valaki a békéltető szerepet vállalja fel. Ez a harmóniára, konszenzusra való törekvés a Kilences egyik erőssége. Ha ez a minőség „túl sok” lesz, akkor megjelenik a konflktuskerülés és a túlzott alkalmazkodás. Akkor is erre a minsőgre van szükség, amikor a játékosok megpihennek, kilélegeznek és erőt gyűjtenek a következő kihívásra.

Így jelennek meg az Exatlonban az Enneagram minőségei. Még az nagyon izgalmas, hogy melyik játékos milyen karakter és hogyan nyilvánulnak meg a karakter jellegzetességei a játék alatt, stresszben, versenyzés közben. Ezért arra hívlak benneteket, hogy végezzetek egy kis „kutatómunkát” és figyeljétek meg a különböző játkosokat a 9 karakter tükrében. Ha van ötletetek, lehet tippelni, közösen megbeszélni, javaslatot tenni.

Hajrá Bajnokok, ne hagyd magad Kihívók! Éljen az Enneagram és az Exatlon!